obrazok
Ladislav Berák: Z mojich úlovkov
Galerijná chodba prízemie

Poľovnícky žáner od nepamäti patril k dôležitým disciplínam výtvarného umenia, ako to dokazuje bohatá tradícia starých majstrov od renesancie cez barok a klasicizmus až po umelecké smery 19. storočia.


Túto ikonografiu lesa, prírody, fauny, lovu a obdivu sproblematizovali avantgardné smery, ktorým nešlo o obraz a odraz reality, ale o tvorbu dovtedy nevideného sveta maľby. Napriek tomu poľovnícka téma nezanikla, ako to dokladajú diela významných slovenských výtvarníkov: Csordáka, Pitthordta, Kerna, Schurmanna, Kieselbacha, Weisz-Kubínčana, Koreszku, Ondreičku a najviac Šovánku.

  Keď do výtvarnej arény v 60. rokoch 20. storočia vstupoval známy sochár Ladislav Berák (1938 – 2018), absolvent profesorov Wagnera (Praha) a Kostku (Bratislava), napriek módnym abstraktným a novofiguratívnym trendom si ako diplomovú prúcu zvolil modelačné kreácie lesnej zveri. Mal na to nielen vlastné poľovnícke skúsenosti, ale aj výnimočný dar pre tvaroslovie, formy, dynamiku a energiu prírody, ktoré prenášal do svojich kameňov a bronzov. Vyše tri desaťročia tvoril ilustrácie do odborných periodík poľovníctva a rybárstva.

  Laco Berák sa nemusel konjunkturálne siliť do novej módy poľovníctva ostatných rokov, pretože les, lov, zver a prírodu mal dávno nažité z vlastnej empírie, ale aj ohmatané umeleckých tvarom, či už v sochárskom alebo maliarskom prevedení. Na autorových dielach s námetmi jelenej, diviačej, pernatej, šelmovitej, kamzičej zveri alebo rýb je na prvý pohľad nápadná živosť foriem, akčná pulzácia života lesa, vnímanie druhovej rivality, obdiv k životu, ktorý neživorí, ale žije z najhlbších inštinktov. Preto sú aj výtvarné formy týchto diel procesuálne rozhýbané – v prudkej farebnosti, v svetelných kontrastoch, v temperamentnej gestikulácii spontánneho prednesu – nech ide o akvarel, pastel, akryl, olej či iné médiá. Sme radi, že návštevníkov Galérie a Hotela Lomnica môžeme pozvať na autorovu výstavu vybratých poľovných tém v priestore, v blízkosti reštaurácie Franz Josef. Napokon, aj rakúsko-uhorský vladár rád poľoval!

obrazok
obrazok
obrazok
Autori zaradení do tejto expozície

Navštívte nás

Expozitúra
Tatranská Lomnica

Hotel Lomnica
Tatranská Lomnica 92
059 60 Vysoké Tatry

Expozitúra
Svätý Jur

Kaštieľ Pálffy
Prostredná 49
900 21 Svätý Jur